Albinele mature colectează nectarul din florile plantelor. Nectarul conține între 80 până la 95 la sută apă și de la 5 până la 20 la sută zaharoză (zahăr de masă). Pe măsură ce albina transportă nectarul în stup, o enzimă proteică din stomacul de miere al albinei, invertește nectarul, adică rupe zaharoza în două zaharuri simple, fructoza și glucoza.
Albinele tinere elimina apa din solutia de zahar folosind doua metode. Ele trec nectarul de la albină la albină și “beau” apa din nectar prin absorbția ei prin peretele stomacului lor. De asemenea, ele creează fluxul de căldură și aerul în stup prin vibrarea aripilor și a mușchilor de zbor, evaporând astfel apa din nectarul stocat în celulele deschise.
Atunci când cea mai mare parte a zaharozei a fost transformată în fructoză și glucoză și apa a fost eliminată din amestec pentru a o aduce la aproximativ 18% conținut de apă, avem un amestec delicios și delicat, numit miere!
După ce se face mierea, albinele se acoperă celulele pline de miere, cu ceară de albine pentru a menține conținutul scăzut de umiditate.
Sa vorbim puțin și despre prelucrarea si extragerea mierii din stup:
Acum mulți ani, apicultorii zdrobeau fagurele de miere pentru a obține miere lichidă! Această metodă de prelucrare a mierii reducea producția de miere pentru apicultor, deoarece forța albinele să-și petreacă timpul și resursele, construind faguri noi, în loc să aducă mai multă miere. Albinle consumă 7 kilograme de miere pentru a produce 1 kilogram de ceară de albine. Astfel apariția extractorului centrifugal a permis apicultorilor să îndepărteze ceara care acoperă celulele de miere și să învârtă rama in centrifugă pentru a recolta mierea mult mai ușor prin forța centrifugală. Integritatea fagurelui este menținută, iar albinele au mult mai puțin de făcut pentru a repara eventualele fisuri sau puncte slabe din fagure. Marea majoritate a oamenilor preferă mierea lichidă rezultată in urma acestui proces de recoltare.
De câte feluri este mierea de albine?
Aroma, culoarea, textura și aroma mierii depind de plantele din care albinele au adunat nectar. Cele mai cunoscute sortimente de miere sunt de Răpiță, de Salcâm, de Tei, de Floarea Soarelui și de Polifloră. Mai sunt și sortimente mai rare ca cele de Coriandru, Zmeură, Mentă sau Mană.
În lume există sute de plante înfloritoare care produc nectar, oferind astfel posibilitatea de a avea sute de tipuri de miere.
Mierea este un produs alimentar foarte sănătos și, dacă este depozitat corespunzător, va dura ani, dacă nu chiar zeci de ani. De fapt, mierea a fost găsită perfect conservată în recipientele din mormintele faraonilor din Egipt, așadar, deși avea peste 2000 de ani, acea miere nu și-a pierdut proprietățile, deci cu atât mai mult mierea de la Fagurele Fermecat este cel puțin la fel de sănătoasă și aromată dacă nu chiar mai bogată în vitamine si arome, ca doar e si ” fermecată “ !