Iuliana Danila apicultor profesionist din Bucuresti

               Ceara de albine este folosită pentru a construi fagurii în care albinele își cresc larvele din care ies albine tinere, pentru depozitarea polenului și a mierii. Este o ceară naturală care cuprinde în principal esterii de acizi grași și diferiți alcooli cu catenă lungă. Dar cum se face ceara de albine? Din ce se compune? Albinele lucrătoare, a căror durată de viață este de aproximativ patru săptămâni, au opt glande speciale producătoare de ceară pe abdomen. Albinele lucrătoare tinere sunt cele mai eficiente în producerea de ceară. Glandele lor încep să genereze ceara cu 18 zile înainte de a muri. Ceara de albine este făcută de acestea prin consumul de miere produsă din nectarul colectat din flori. Pentru a produce o jumătate de kilogram de ceară, se consumă de la șase până la opt kilograme de miere.

Nectarul transformat de glandele de ceară ale albinelor este secretat prin pori mici în corpul albinelor ca picături de ceară, care se transformă în ceară solidă atunci când sunt expuse la aer. Ceara arată ca niște particule mici și transparente pe abdomenul albinelor. După ce au fost mestecate și prelucrate de secrețiile salivare ale albinelor, particulele de ceară se transformă în culoarea albă și devin moi și suficient de flexibile pentru a fi utilizate ca material de construcție pentru fagurii de miere. Deoarece temperatura ridicată ar înmuia prea mult ceara, iar temperatura scăzută ar face ca ceara să fie prea tare, albinele trebuie să folosească căldura corporală pentru a regla temperatura ambiantă a stupului și o menține astfel încât să fie cea mai ideală pentru pastrarea fagurilor de ceară – aproximativ 30-35 de grade Celsius.

La început, fagurele cu celule în formă de hexagon este alb, dar culoarea sa se schimbă treptat prin încorporarea mierei și polenului, iar în timp se înnegrește. Depinzând în mare măsură de tipul de miere și polen, culoarea ceară de albine variază de la alb, prin tonuri diferite de galben, portocaliu și roșu până la negru maroniu. Culoarea cerii de albine poate avea o importanță estetică, dar nu afectează calitatea acesteia.

De ce este forma unei celule de fagure est hexagonală, și nu pătrat, rotund, triunghi, dreptunghi, romb sau chiar pentagon ? Oare v-ați pus vreodată această întrebare?

Dacă nu ați aflat încă explicația, citiți acest acest articol ca să vă ajute într-o oarecare măsură sau chiar să vă uimească. Răspunsul pe scurt – hexagonul este forma cea mai eficientă pentru păstrarea și depozitarea mierii, polenului si a altor alimente ale albinelor.

Albinele au deja destule abilități minunate pe care le știm cu toții – polenizarea lor a peste 90 de fructe și legume din întreaga lume, simțul mirosului fenomenal, aripile lor incredibil de rapide, viața extrem de organizată, cooperarea complexă și comunicarea între ele prin “dans”. Studiind designul structural al locuințelor lor, vom observa, de asemenea, că acestea excelează în economie și matematică! Studiile asupra geometriei tiparului de tip fagure explică faptul că nici o altă formă nu poate crea mai mult spațiu cu materialul dat. Cercurile, de exemplu, lasă spațiu, iar pătratul face o zonă mai mică. În plus,de inginerii vă pot confirma că structura hexagonală oferă puterea maximă și că este utilizată în proiectarea aripilor avionului și a pereților sateliților. Deși pereții celulelor de ceară pot avea numai o grosime de aproximativ 0,05 mm, fiecare celulă poate suporta de 25 de ori greutatea proprie. Albinele au ales hexagonul ca o celulă de construcție pentru faguri pentru a obține puterea maximă pentru a-și păstra mâncarea ( mierea ) în ea. Un fagure de greutate de 100 g poate conține până la 4 kg de miere! Producerea de ceară este un proces laborios. Pentru fiecare gram de ceară produsă, albina trebuie să consume de la 6 până la 7 grame de miere. Albinele sunt capabile genetic să calculeze, să proiecteze și să construiască o structură care să ofere cel mai mult spațiu care să le permită o bună dezvoltare, depozitarea eficientă a mierii și a polenului, fără a consuma multe resurse și fără muncă inutilă.

Dacă ți-a plăcut acest articol nu uita să-l distribui și prietenilor !

Facebook


Urmărește fagurelefermecat.ro pe Facebook

×